Избрани Новини

Децата на Кресна с грижа за опазване на природата

Основното послание на децата към възрастните беше да уважаваме природата и всички нейни обитатели

Лятото на 2017 група ученици от Кресна бяха на петдневен обучителен лагер в  „Училище за природата“  с. Влахи, където чрез много игри и забавления учиха за защитените видове сухоземни  костенурки, кафяви мечки и белоглави лешояди и тяхното опазване. След лагера тяхната задача беше да подготвят презентации с информация за видовете, която да  представят пред съученици, родители и други заинтересовани възрастни. 

В навечерието на Деня на будителите учениците направиха представяне за преживяното и наученото по време на лагера пред съучениците си от 7-ми и 8-ми клас. 
Презентациите бяха разработени под ръководството на библиотечния специалист  Димана Драчева от партньорската организация НЧ „Култура 1932“ – Кресна и с експертната консултацията на Александър Дуцов ( едри хищници) ,  Христо Пешев – (лешояди) и Димитър Василев (биолог),  които предоставиха и снимков материал.  

В допълнение на  16. 11.2017 в  залата на Община Кресна учениците представиха наученото и  пред родителите си и други заинтересовани възрастни – животновъди, земеделски производители,  общински съветници и служители и други граждани.

Основното послание на децата към възрастните  беше  да уважаваме природата и всички нейни обитатели, да използваме устойчиво ресурсите й,  да спазваме нейните закони, и с начина си на живот да осигурим бъдеще и здрава околна среда и за следващите поколения.

Акцент върху презентацията беше това да се спре използването на отрови, които нанасят непоправими щети не само на природата, но и на човека. Използването на отрови е абсолютно забранено и незаконно, но все още за съжаление се среща като практика сред животновъдите, които по този начин искат да се справят с хищниците. 
Съвместното съществуване между хищници и човек е възможно и в държавата има практика за компенсиране на стопаните. Тези компенсации трябва да се използват, а не отровите.  

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата” – един от проектите, които програма "Мтел еко грант" одобри за финансиране през тази година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause. Повече информация за програмата "Мтел еко грант" можете да видите на http://www.mtel.bg/priroda.

Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на Училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за преживявания в хармония с природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)