Избрани Новини

Катя Зографова чества юбилей в Благоевград

Ще бъде представена книгата "Словозографии"

Юбилейна вечер ще се чества тази вечер в читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград. Катя Зографова ще гостува и нейната 60-годишнина ще отбележат заедно от 17.30 часа културните дейци. Ще бъде представена книгата "Словозографии".

Катя Зографова е българска литературна историчка, литературоведка и писателка.
Родена е на 11 май 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директорка на къща музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009, 2016), а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей.
Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за български писатели и художници.
Консултант е на документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, кафе-сладкарница „Цар Освободител“.
Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.
Книгата ѝ за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка“ – с националната награда „Блага Димитрова“. През 2015 г. е удостоена с националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ и със златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност.
Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, македонски, полски, хърватски и руски.
Членува в Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Женското патриотично дружество „Райна Княгиня“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)