Избрани Новини

Е. Захариева: Недопустимо е да задържат лекари ,само защото са дошли да помогнат

След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса

Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод на задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия.

„Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

„След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса“, допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

„В зависимост от тях ще определим и нашата позиция“, поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

„Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации“, каза още министър Захариева. „Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството“, подчерта тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов