Избрани Новини

Дупница, Бобов дол и Сапарева баня в битка с боклука

Заедно ще обявят обществена поръчка за отдаване третирането на битовите отпадъци за 4 200 000 лв. за 4 години

Общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня заедно ще обявят обществена поръчка за отдаване третирането на битовите отпадъци за 4 200 000 лв. за 4 години.Това решиха на заседание общинските съветници в Дупница, каза шефът на минипарламента Емил Гущеров, цитиран от kmeta.bg.

В рамките на три работни дни съветниците и в миньорския Бобов дол и в курорта Сапарева баня ще трябва да вземат такова решение. Така се прави опит  заедно да се избегне сериозната криза с депонирането на отпадъците за трите общини, след като от 1 януари 2018 год.  градските им сметища се закриват. 

Конкурсът за общенсвена поръчка ще бъде обявен в следващите 10 дни, каза зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев. Първоначално поръчката ще бъде за 24 месеца за до 2 мил. и 100 хил. лева с условие за прекратяване при изграждането на регионалния център, какъвто проект има за терен при с. Джерман. Там обаче вървят протести вече 5 години с категорично против проекта. Трите общини Дупница, Сапарева баня и Бобов дол ще плащат  на дружеството, с което ще бъде сключено споразумение толкова, колкото отпадък произведат.

Този вариант е изгоден според кмета на Дупница инж.Методи Чимев, защото сакнциите, които МОСВ налага на общините заради това, че нямат изградено модерон депо за отпадъци ще паднат от 90 лева за 2017 год. наполовина. А след сепарирането, при което обемът на отпадъка ще намалява с около 30-40% още с 1/4. От екоминистреството дали това указание на трите общини и те започват да го реализират, отбеляза зам.-кметът Георигев. Иначе от 1 януари догодина те просто няма къде да депонират боклука си и ще стане "историята а ла Неапол", подхвърлят администратори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов