Избрани Новини

Нараства търсенето на тикви на пазара в Благоевград

За този период от време цената им се е покачила двойно

През последните години нараства търсенето на тикви на пазара в Благоевград, информира БНТ. За този период от време цената им се е покачила двойно. Според земеделските производители разходите за отглеждането на зеленчука са минимални и е по-издръжлив през студените есенни и зимни месеци. Заради по-високото търсене се засаждат и все повече площи.

Българите основно разделят тиквите на три сорта – балки, свински и цигулки, като най-търсени според търговците са балките. От нея се приготвя както основни ястия, така и десерти.

Стопаните казаха, че за отглеждането хубави и сладки тикви е нужно слънце и място, защитено от ветрове. Според земеделския производител Любен Георгиев е необходимо окопаване, поливане и трябва да се полива често. Той има около 1 тон тикви.

Тиквата присъства все по-често на трапезата ни. В месеците преди и след Коледа домакините приготвят от нея различни десерти.

Крум Ангеолв: " За щрудел, за баница, за всичко и можеш да направиш пилаф с млеко."
Най-добре узрелите тикви могат да се намерят на пазарите в страната почти през цялата зима. Тиквата е богата на витамини, бета каротин и минерали. Подходящи са при диетично хранене, проблеми с холестерола и анемия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)