Избрани Новини

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол и захар в детските градини

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини се очаква да бъде одобрен в началото на 2018 г.

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

"В основата на новия сборник е българския модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата , за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега се научат да се хранят здравословно", каза Петрова.

Относно включването храните като чия, киноа и авокадо тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие. Проф. Николова каза, че ще се опитат много сладките храни и добавени захари да не се слагат в храната.

"Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат подход", допълни тя.

Надява се да има съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)