Избрани Новини

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол и захар в детските градини

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини се очаква да бъде одобрен в началото на 2018 г.

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

"В основата на новия сборник е българския модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата , за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега се научат да се хранят здравословно", каза Петрова.

Относно включването храните като чия, киноа и авокадо тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие. Проф. Николова каза, че ще се опитат много сладките храни и добавени захари да не се слагат в храната.

"Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат подход", допълни тя.

Надява се да има съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов