Избрани Новини

Месото у нас е пълно с антибиотици

Общество

06-11-2017, 18:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ унищожава наденици, телешко месо, брашно, слънчоглед и торти

Има ли опасност за хората при консумацията на месото?

България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата, предава БНТ. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Информацията провокира въпроса: Има ли опасност за хората при консумацията на месото? Най-много антибиотици са използвали животновъдите в Кипър, Италия и Испания. А най-малко в Исландия и Норвегия. България се нарежда на осмото място със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло. За лечението на животните у нас най-често фермерите са използвали тетрациклини.

Според животновъда Димитър Бакалов честата употреба на антибиотици може да се дължи на лошо отглеждане на животните.

Според Асоциацията на месопреработвателите не е възможно фермерите у нас да дават превантивно на животните си малки количества антибиотици, за да не се разболяват, защото медикаментите са много скъпи.

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че в месото, което се продава в магазините няма антибиотици. Според изискванията - използването на месо и мляко докато животното се лекува е забранено. Суровината може да се разпространява по магазините едва след като тялото се изчисти от медикаментите и ветеринарните лекари издадат медицинско свидетелство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)