Избрани Новини

Зоран Заев: Няма алтернатива на ЕС и НАТО

Премиерът на Македония не изключва сценарий "Черна гора"

Членството в НАТО и ЕС нямат алтернатива за Македония, като се очаква Русия да реагира „жестоко”, но западната ни съседка е подготвена. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за черногорското радио „Антена М”, предава БиТВ.

Според него може да се случат сходни събития с тези около влизането на Черна гора в НАТО. Бившата югорепублика пресече опит за преврат с участието на бившия служители на сръбските служби за сигурност, като един от организаторите и до момента се укрива в Русия. Москва обаче отрича да се е опитвала да дестабилизира региона.

„Искаме да подобрим съвместната работа с Русия, искаме например да продаваме повече домати, зеле и друга земеделска продукция. В същото време, нямаме алтернатива, нашият избор са ЕС и НАТО”, изтъкна Заев. Преди идването на СДСМ на власт, в Македония управляваше ВМРО-ДПМНЕ, която беше в значително по-топли отношения с Кремъл – до степен, в която беше обвинявана, че по Путинов модел слага ръка върху медиите.

„Знам, че имаше опити за ликвидирането (на властта в Черна гора) и доброто е, че навреме се реагира и това беше спряно. Някои анализатори казват – сега ти си на ред. Ако нещо трябва да се случва – да се случва. Приех да съм премиер. Моята страна има нужда от лидер. Готов съм да взимам решения, които се очакват от нашите граждани, на всяка цена”, коментира Заев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов