Около 3000 машини ще чистят пътищата в цялата страна тази зима

Акцентът тази година – превантивно затваряне на пътища, вкл. и магистрали, при тежки зимни ситуации

Създадена е организация за посрещане на зимния сезон. Наличността на материали – сол, калциев дихлорид, инертни материали, е средно над 60% от необходимите количества за цялата страна. 3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа. Има областни пътни управления с напълно налична и оборудвана техника. В останалите области техниката е ангажирана при извършването на текущи ремонти, но фирмите декларират, че тя може да бъде преоборудвана за 24 часа.

Това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проведеното днес национално съвещание с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления. На нея бе докладвана подготовката за зимния сезон. Режимът на зимно поддържане на републиканската пътна мрежа влиза в сила от утре – 1 ноември.

Всички областни пътни управления са проверени, директорите са подготвени, следим прогнозата за времето, за да осигурим необходимата организация за 24 часа, каза още министърът. Той информира, че ресурсът за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа е до 80 млн. лв. Надяваме се на по-добри атмосферни условия и спестяване на средства, които ако не бъдат изразходвани за зимно поддържане, ще се пренасочат за извършване на текущи ремонти по пътищата през следващата година, добави Нанков.

Проведени са срещи за осигуряване на добра координация с Пътна полиция, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Проведохме и среща със Съюза на българските автомобилисти, след която отново призовахме шофьорите да сменят гумите на автомобилите си със зимни, информира  Николай Нанков.

Ще затваряме пътни участъци при предпоставки за възникване на кризисни ситуации до нормално осигуряване на тяхната пропускливост, за да няма бедстващи хора, заяви министърът.

Николай Нанков съобщи, че вчера е започнало залесяването на участъка от АМ „Тракия“ в района на Карнобат с кипарисови видове за снегозащита. Ако е успешен, ще бъде приложен по всички магистрали, допълни той. Започнал е и монтажът на снегозадържащи съоръжения в участъци по магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Няма да бъдат допускани компромиси с фирми, които не се справят или по тяхна вина не извършват качествено задълженията си, заяви министър Нанков.  Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ Инж. Михаил Рашков съобщи, че през миналия зимен сезон са налагани неустойки в размер между 10 хил. лв. и 40 хил. лв. и посочи, че акцент в работата през тази зима е взаимодействието с метеоролозите. Искаме да изпреварим снега, да извадим техниката, преди да е започнал снеговалежът, допълни той.

Готви се изцяло нова методика за новите договори за зимно поддържане, които трябва да бъдат сключени и да влязат в сила през следващата година, след като изтекат действащите в момента 4-годишни контракти. Процесът ще бъде изцяло организиран по нов принцип и ще бъдат предвидени по-сериозни санкции, като е възможно да бъдат сключвани рамкови споразумения. Ще преценим кой е най-удачният подход и през месец декември ще стартираме процедурите, информира министър Нанков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен