Избрани Новини

Къде е Зеленото езеро?

Масовият достъп до подводните красоти е забранен

Капка по капка... езеро. И то не какво да е, а чисто, бистро и планинско. Наричат го Зеленото езеро, информира БНТ. Прочуто е сред търсачите на природни феномени по цял свят. Иначе се намира в Югоизточна Австрия, в подножието на идеалните за туристи и запалени катерачи планини Хохшваб. Езерото изпълва приказна долина, заобиколена от скалисти склонове.

Всъщност, то не се намира там през цялото време. През март, например, Зеленото езеро почти отсъства. Но започне ли топенeто на снеговете, нивото на водата в долината нараства и покрива пътеки и ниски дървета. Капка по капка и ручей по ручей...през юни езерото се превръща в невероятна лагуна, чиято максимална дълбочина достига 12 метра.

В него вече са потопени големи дървета, мост и дори пейки от природния парк. В края на юли водата започва да се отдръпва, като отново изкарва на въздух непокътнатите прелести на долината. Това се повтаря всяка година. Екосистемата в района се е адаптирала към уникалните промени, свързани с прииждането и отдръпването на кристалната планинска вода. Феноменът привличаше все повече гмуркачи през последните години.

От миналата година масовият достъп до подводните красоти е забранен. Причината е ясна - твърде многото любители с водолазна екипировка нарушават крехкия природен баланс в езерото. Възможностите за разходка край него все пак остават. А и това никак не е малко.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов