Избрани Новини

Честват 160 години на храм "Свети Димитър" в село Палат (снимки)

Литургия ще изнесе Неврокопският митрополит Серафим

Българската православна църква почита на 26-ти октомври паметта на Свети Димитър Солунски, наричан още Димитровден. Община Струмяни ще отбележи двоен празник, тъй като в село Палат, северно по пътя за рудник "Славянка", е построена църква, която носи името на Свети Димитър и която през тази година навършва 160 г. от построяването си.

На 29.10.2017 г. /неделя/ в храм „Св. Димитър“ - с. Палат Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ще отслужи Света Литургия по случай храмовия празник на църквата и отбелязването на 160 години от създаването ѝ. Началото на богослужението е от 07:30 ч. и ще продължи от 11:00 ч. с празничен Водосвет и благославяне на празнична трапеза.
Общинска администрация Струмяни и Църковното настоятелство канят всички жители и гости на общината да уважат хубавия празник.

Храмът „Св. Димитър“, построен в с. Палат, представлява еднокорабна базилика, с размери 20 м. широчина и 30 м. дължина. Разполага с голям трем, който е могъл да побира до 500 души. Камбанарията е изградена през 1860 година. Тя е отделена от църквата и представлява кула, висока над 10 м. и тежаща над 100 кг. Във вътрешността интерес представляват иконостасът и стенописите с библейски сцени и икони, сътворени още по времето на робството. Въпреки, че е била опожарявана няколко пъти, църквата е била наново съграждана и с вида си от началото на XXІ век, тя е трикорабна, едноапсидна псевдобазилика, разполагаща с широк навес от запад и юг. В стенописите ѝ има иконописен вариант на „Страшния съд” на западната фасада. Стенописите са от 1909 г. и са дело на иконописците Димитър Сирлещов, Михалко, Костадин Марунчев и Георги от школата в Банско. Иконостасът е с плитка резба. Църквата притежава култови икони и от XVІІІ век. Голяма ценност представляват сребърен потир и сребърен дискос.

Народният култ към „Св. Димитър“ го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Св. Димитър се смята за покровител на зимата, студа и снега. Вярва се, че той се свързва със света на мъртвите, затова около празника е една от най-големите Задушници.

Легендата гласи, че Св. Димитрий е роден през трети век в Солун и много пъти спасявал града от вражески нападения. Св. Димитрий бил почитан още от онези времена в Тракия и Македония. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват и почитат светеца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов