Избрани Новини

Нови по-строги изисквания за защита на личните данни

В момента в страната са регистрирани над 370 хил. администратора, опериращи с лични данни

Ново евроизискване заплашва всяка българска фирма, която работи с лични данни с глоба до 10 млн. евро, ако до 25-ти май не назначи експерт по сигурността, съобщава БТА.
В момента в страната са регистрирани над 370 хил. администратора, опериращи с лични данни - банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, държавни и общински институции. Според новата евродиректива над 50 хил. от тях, които имат персонал над 40 души, трябва да назначат служител по сигурността на личните данни.
"Те могат да бъдат вътрешни служители, те могат да бъдат на договор, примерно външни фирми, но тези служители имат привилегия да докладват непосредствено на ръководителя и да уведомяват комисията незабавно, в рамките на 72 часа, за всяко едно нарушение при обработване на личните данни", обясни Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни.
На този етап такива експерти липсват. Това призна и председателят на КЗЛД. В тази връзка той предложи държавата да започне обучителни курсове на такива експерти, но засега това е в сферата на пожеланията. В същото време се оказва, че кратките срокове и нуждата от инвестиции в системите за киберсигурност са сериозна пречка пред фирмите и организациите, опериращи с лични данни, да приложат в срок евродирективата.
Пред технически и финансови трудности са изправени фирмите и организациите, опериращи с лични данни при прилагането на новите евроизисквания. Основното предизвикателство пред тях е изцяло да реорганизират своите информационни системи.
За да бъдат намерени най-добрите решения за защита на личните данни, на помощ идват фирмите за киберсигурност. Те проучват къде са уязвимите места и дават препоръки.
Законопроектът с новите изисквания за защита на личните данни е готов и се очаква вътрешният министър до дни да го внесе за обсъждане в Министерския съвет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)