Избрани Новини

Поклонници от Неврокопска епархия посетиха Рилския манастир

Всички имаха възможност да се поклонят пред св. мощи на св. Йоан Рилски

На 19 октомври Православната църква почита паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец. По традиция група поклонници от Неврокопска епархия, организирани от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия посетиха Рилския манастир, където се намират нетленните мощи на св. Йоан Рилски и Руенския манастир в близост до село Скрино, родното място на св. Йоан.
На 18 октомври от 20:30 ч. започна всенощното бдение, което бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. Молитвено участие взеха митрополитът на гр. Клуж в Румъния Андрей, митрополитът на гр. Сидирокастро Макарий от Еладската православна църква, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, архимандрит Порфирий - игумен на манастира "Св. Йоан Предтеча" близо до гр. Верия в Гърция, заедно с част от своето братство, архимандрит Рафаил - ефимерий и духовник на манастира "Св. Благовещение" край румънския град Алба Юлия, както и сестринството на обителта, йеромонах Григорий - представител на светогорския манастир "Григориу", Епархийският викарий на Слобозийска епархия в Румъния архимандрит Рафаил, архиерейският наместник на гр. Калараш, Румъния - протойерей Илия Еужен, протосингелът на Клужката митрополия архимандрит Симеон, игуменът на Суковския манастир в Сърбия йеромонах Серафим с братя от обителта, сестринствата на Врачешкия и Ресиловския манастири, свещеници от различни епархии в страната.
За молитвеното настроение и духовната радост сред поклонниците в светата обител имаха заслуга и клиросните песнопения, изпълнени от псалти, ръководени от Андрей Касабов на дясната певница, както и псалти от Солун и Драма под ръководството на протопсалтите Григорий и Петър Папаемманул на лявата певница. По време на четенето на канона всички имаха възможност да се поклонят пред св. мощи на св. Йоан Рилски и да бъдат помазани с елей от кандилото на светеца за здраве и спасение.
На следващия ден 19 октомври група поклонници бе за празника в Руенския манастир, намираща се в близост до с. Скрино, родното място на св. Йоан. И тази година десетки бяха миряните от Благоевград, Банско и околните населени места, дошли за поклонение в светата обител.
Божествената света Литургия бе водена от йеромонах Йоан, игумен на манастира. Песнопенията на клира бяха изпълнени от свещеник Костадин Калайджиев от Банско и отец Лука от братството на Руенската света обител, а след края на светата служба бе отслужен и празничен водосвет.
Така приключиха двете поклоннически пътувания за празника на нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, които донесоха духовна радост и топлина в сърцата ни, съобщават от Православния информационен център в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов