Избрани Новини

Министър Караниколов: Германия ни е стратегически и водещ външнотърговски партньор

Бе дадена висока оценка за развитието на търговията между двете страни

Министърът на икономиката Емил Караниколов и новоназначеният посланик на Германия у нас Н.Пр. Херберт Салбер обсъдиха търговско - икономическите взаимоотношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции на немски компании в страната ни. На срещата стана ясно, че за първите 6 месеца на 2017 г. стокообменът между България и Германия възлиза на 3.551 млрд. евро, което е с 13% ръст спрямо същия период на миналата година, предаде Министерството на икономиката.

За периода януари-юни 2017 г. износът ни за Германия също отбелязва ръст от 19.8% и е в размер на 1,783 млрд.евро спрямо първото полугодие на 2016г.

Посланик Салбер заяви, че в основата на взаимоотношенията на двете страни стоят добрите търговско-икономически отношения. Той изтъкна, че немските фирми са силно представени в България и даде пример, че в Германо-Българската индустриално-търговска камара членуват 500 фирми. Посланик Салбер посочи, че немските компании дават положителна оценка от работата си в България.

“Ще работим още повече немски инвестиции да влязат в България“, допълни той.

На срещата бяха обсъдени още решаването на проблемът с работната сила и подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да позволят по-голям процент за покриване на разходите за обучение на кадри, както и икономическите приоритети по време на предстоящото европредседателство на страната ни. Бе дадена и висока оценка за развитието на търговията между двете страни, която достига рекордни нива през 2016г., когато стокообменът възлиза на 6. 637 млрд.евро



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов