В Арт център Илинденци откриха изложба /снимки/

На 20, 21 и 22 октомври в Микрево ще избухне жарава от ритми, музика,танци и пъстрота

В живописния мраморен град сред уникалните и причудливи форми на Арт център Илинденци, сред магнетичната природа на Пирин и Малешевска планина се проведе откриваща пресконференция по повод XIV-тия международен фолклорен фестивал  „Малешево пее и танцува“ - Микрево 2017 г.

На 20, 21 и 22 октомври 2017 г. на открита сцена в центъра на с. Микрево ще избухне жарава от ритми, музика,танци и пъстрота. Красотата на автентичния фолклор ще заблести с особено ярка светлина, защото изкуството на музиката и танца е вечно и то пребъдва във вековете, създавайки мостове на братство, приятелство и надежда за по добър живот.
От основаването си до днес фестивалът “Малешево пее и танцува” съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на България, но и на Балканите, Европа и света. В рамките на трите фестивални дни МФФ „Малешево пее и танцува“ отново ще събере на една сцена български и чуждестранни ансамбли, танцови състави, вокални групи и хорове за народни песни, инструментални групи, индивидуални изпълнители.

Фестивалът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Струмяни Емил Илиев с партньорството на Арт Център Илинденци.
Както повелява традицията, всички гости бяха посрещнати с хляб и сол и се насладиха на пивко вино от региона.
Приветствени слова сред живописния мраморен град отправи кметът на община Струмяни Емил Илиев, след което председателят на фондация „Арт център - Илинденци” Иван Русев също поздрави и посрещна с „Добре дошли“ всички присъстващи. Под звуците и музикалното изпълнение на гайдаря Петър Бонев, Иван Русев откри художествена изложба с рисунките на Тарабен и Нагджи Пател от Индия, рисунки и пластики на Ярослава и Ян Шитско от Словакия.
Показани бяха произведения, създадени по време на пролетния живописен пленер, организиран съвместно от СБХ и фондация „Арт център - Илинденци” с участници художниците Долорес Дилова, Петя Денева, Елица Матеева, Мими Добрева, Яшарли Тахиров, Райна Стоймирова, Албена Шиньовска и Стоил Мирчев и бе открит започващият есенен творчески пленер с участието на художниците Сашо Стоицев, Христо Шапкарев-Шапи, Нина Русева и Димитър Петрински.
Гостите присъстваха на откриването на нова част от галерийния комплекс на „Мраморния град на изкуствата” и керамични пластики на художника Христо Йонков. Разгледаха и останалата част от галерийния лабиринт сред скулптурните каменни градежи, включително скулптурния обект на Иван Русев „60 милиона години - реката“. В нея може да се види невероятна експозиция от тъмен камък, най-белият мрамор на пиринския край и невероятна композиция от 600 фрагмента от пръст и рисунки.

Втората част от пресконференцията се състоя в „Глинените къщи под скалите“ в с. Илинденци, за създаването на което са използвани само еко материали - камък от района, глина, слама, дърво. Това е един нов туристически обект и уникален архитектурен шедьовър, с който всички ние се гордеем и който сме убедени, че ще се превърне в нова притегателна атракция, показваща красотата и гостоприемството на южния край.

Всички гости разгледаха сувенирна изложба „Традициите в Малешево оживяват“, специално подготвена от децата на община Струмяни и служители от Общинска администрация Струмяни по повод четиринадесетото издание на МФФ „Малешево пее и танцува 2017 година“. Прекрасните изпълнения на самодейци от певческа група при НЧ „Климент Охридски“ в с. Илинденци и танцьорите от ансамбъл „Малешевци“ при НЧ „Братя Миладинови“- с. Микрево, потопиха всички в красотата на местния фолклор с празнична поздравителна китка.

Малешево ще запее и заиграе три дни и три нощи. На красивата фестивалната сцена в с. Микрево над 3500 участници ще отворят сърцата си и ще ни потопят в „магията“ на фолклора. Очаква ни невероятна феерия от музика, танци, светлина и цветове…Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"