Избрани Новини

В Петрич обсъждаха българското председателство на Съвета на ЕС

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов откри второто публично събитие

Областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов откри в Петрич второто публично събитие, посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС и 10-годишнината от членството на България в ЕС.
Форумът, организиран от Областна администрация Благоевград и Община Петрич с подкрепата на Областен информационен център, предизвика голям интерес сред присъстващите.
Да чуят повече за Европейския съюз, за ползите от 10-годишното членство на България в ЕС и за предстоящото Българско председателство на една от основополагащите институции в този съюз – Съвета на Европейския съюз, както и за да представят своята гледна точка към темата, се събраха представители на местната власт – общински съветници, кметове на населени места, експерти, много граждани и най-вече много млади хора.
В хода на официалната част на инициативата, Областният управител запозна присъстващите  с приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г., ключовите послания в програмата на България и възможностите, които Председателството на Съвета на ЕС ще предостави на страната ни.
По време на председателството България ще има възможността да постави своите стратегически приоритети в центъра на политическия дневен ред на Европейския съюз, да изгради и утвърди положителен образ сред държавите-членки, образ на отговорен  и активен член на ЕС, образ на притегателно и сигурно място за инвестиции и туризъм, сподели в изказването си г-н Михайлов.
Като определи местното самоуправление като един от основните демократични стълбове на европейското общество и неговата роля за свободното развитие на европейските региони, Областният управител, представи и останалите ползи от 10-годишното членство на България в ЕС от политически, икономически и социален аспект.
Как годините на нашето пълноправно членство и средствата от европейската солидарност променят видимо облика на градовете ни, осигурявайки  европейски стандарт на неговите жители, бе представено в презентацията „10 години в Европейския съюз – възможности и предизвикателства за община Петрич”, подготвена от експертите от общинска администрация – Петрич.
Акцент на срещата беше гледната точка на младите хора, които споделиха своето виждане за това, какво дава Европейският съюз на младите хора днес – как те могат да се развиват свободно и какви широки възможности за личностно и професионално развитие им дават европейските младежки програми.
Всички присъстващи получиха информационни материали за председателството на България на Съвета на ЕС, специално предоставени от Министерски съвет за комуникационните инициативи.
Празничният ден продължи на градския площад в Петрич с богата културна програма, експозиция на картини на местни творци, кулинарна изложба на традиционни ястия, дегустация на вино и местни продукти, произвеждани в общината.
За доброто настроение на всички гости и граждани на Петрич, се погрижиха многобройните младежки групи и състави, чийто талант намери изява на откритата сцена на обновения градски площад.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов