Избрани Новини

Симитли празнува!

Честванията на годишнината от Освобождението на Симитли стартират с тържествена сесия

105 години от Освобождението на Симитли и Пиринска Македония от турско владичество честват днес с големи празненствма. Честванията на годишнината от Освобождението на Симитли ще стартират в 17.30 часа  с тържествена сесия на ОбС, която ще се проведе в Народно читалище „Св.Климент Охридски“. На нея със званието „Почетен гражданин“ на Община Симитли  ще бъде удостоен  акад.Христо Григоров - председател на Български червен кръст. Той е тясно свързан със Симитли като внук на големия български революционер Ичко Бойчев, който е бил един от главните освободители  на Симитли преди 105 години. В знак на признание за саможертвата на освободителя на Пиринска Македония и в частност на Симитли, общинското ръководство ще удостои внука на революционера с почетното звание.

В 18:00 часа събитието ще се пренесе на централния площад в Симитли пред паметника „100 години свобода”, който бе изграден в чест на загиналите за свободата. Кметът на общината Апостол Апостолов, общински съветници, представители на институции и граждани ще положат венци и цветя на признателност. Почетен караул ще бъде строен пред паметника по случай 105-тата годишнина от свободата на Симитли.

Военнослужещи от военно формирование 56 040 – Благоевград, заедно с граждани и гости, ще отдадат почести пред героите-освободители. Ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Симитли ще участват в празничния ден. Те ще разкажат за най-важните моменти от историята на Пиринска Македония. Всички присъстващи ще преклонят глава и ще коленичат пред подвига и саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни, дали живота си да бъдем свободни.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)