Избрани Новини

Цената на дървата в Благоевград скочи

Гориво по складовете няма

Цената на дървата за огрев в Благоевград скочи с 18 лева от лятото до момента и сега се продават за 90 лева на кубик. Твърдо гориво в складовете на най-голямото дружество, което продава дърва за огрев, няма, а причината е голямото търсене. Доставчиците отказват да предлагат дървесина с мотива, че последните дъждове попречили на работниците да влязат в гората да работят.

Хората, които се отопляват с дърва през зимата, обикалят от седмици и все по-трудно успяват да се снабдят с горивото. Николай Палев разказа, че отоплява с дърва жилище от 100 квадрата и всяка есен купува по около 10 кубика. От близо месец търси по борсите, но едва сега е успял да намери дърва от централния склад на Държавното горско стопанство.

От Горското стопанство в Благоевград продават дървата по 86 лева на кубичен метър, като за нарязване взимат още по 7 лева на кубик, а за транспорт в рамките на града още 15 лева. Дървата не достигат, защото много от хората вече са се запасили още през лятото и то с по-големи количества заради тежката зима миналата година. Другата причина е, че няма кой да сече в гората.

Калин Зашев - директор на Държавно горско стопанство: Търсим дървосекачи.

БНТ: Защо ги няма къде са?

Калин Зашев: Повечето заминават в чужбина, работата в гората не е лека, тежка е, това е един завод на открито, където и дъжд, и сняг всичко има.

От най-голямото дружество в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един склад, а мотивът на доставчиците бил, че заради търсенето не достигат. За цената добавиха, че ще продължава да се повишава.

Иван Ризов - управител на дружество за продажба на твърдо гориво:
Нали разбирате, че аз като ги купя на 90 лева цената поне ще стане 100 лева, така че цената може би сега ще варира от 85 до 90 и повече на едро говоря, на дребно ще отиде още по-високо.

От Горското стопанство в Благоевград казаха, че ще зареждат ритмично централния склад с дърва, за да могат хората, които все още не са си купили, да се снабдят, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов