Избрани Новини

Обувки растат заедно с краката на децата (Снимки)

Американец създаде обувка, която "расте" с 5 номера

"Сандалите на детето умаляха. Трябва да му купим нови." Американецът Кентън Ли със сигурност е чувал хиляди пъти тази фраза. Само че решил да не действа тривиално - тоест да се отправи към мола и да започне досадна обиколка на магазините за обувки.

Кентън Ли заложил сериозно на онази фраза, която проблясва през мислите на мнозина, но бързо бива отпращана в графа "невъзможни" с гриф „забравена до поискване от следващия мечтател". Фразата е нещо от типа "А не може ли да има обувки, които да растат заедно с краката на децата?"

Кентън Ли се оказал... следващият мечтател. Само че той бил упорит. Доста. И постоянен в преследването на мечтата си. Посветил й години. Съсредоточил се върху отворена обувка, която да е удобна, здрава и конструирана така, че да приляга към детския крак в продължение на около пет години. Или на период, в който стъпалото на детето пораства с пет номера.

Кентън създал тази обувка. Но освен умния дизайн и подходящите материали, той вложил в нея желанието си да помогне на онези деца, чиито родители или липсват, или нямат възможност да им купят необходимите обувки. Американецът работи основно с организации, действащи на територията на Африка.

Събраните чрез фондацията му средства се влагат в производството и подобряването на нови и нови чифтове отворени обувки.

Хиляди деца вече израстват заедно с удобните сандали, които помагат за правилното развитие на стъпалото и го предпазват от наранявания и болести.

Кентън и екипът му, който включва немалко доброволци, имат една основна цел - да произведат възможно най-голям брой от "растящите" обувки и да ги доставят до най-бедните райони на планетата. Работа в този смисъл има предостатъчно. Статистиката сочи, че около 300 милиона деца по света нямат обувки, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов