Избрани Новини

Да се полекуваме... с минералната вода

В България има извори, които могат да лекуват почти всички болежки

Страната ни има добър климат, много природни и исторически забележителности. Често обаче не оценяваме едно от най-големите й съкровища – минералната вода. Тя не само изобилства на нашата територия, но в различните й краища има различен състав. Това пък означава, че в пределите на държавата ни има извори, които могат да лекуват различни болежки. Разберете къде са те и за какво могат да ви помогнат.

Не е случаен фактът, че още от древни времена по нашите места са идвали да се лекуват от близо и далеч. Земята ни е богата на минерални извори, а лечебните им свойства са открити отдавна. Разликите в състава на водата прави изворите подходящи за лечение на различни заболявания. Ето кратко представяне на най-известните ни курорти с минерална вода:

Хисаря

Един от най-известните у нас. Освен възможности за почивка и лечение предлага и близки дестинации за културен и исторически туризъм.

Водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, леко радонова, леко флуорна. Основното й действие се изразява в нейния хипоосмотичен и промивен ефект на тъкани и органи и изразеното диуретично действие. Това я прави подходяща при камъни в бъбреците и жлъчката, цистит, гастрити, язва, диабет, подагра.

Противопоказна е при всички заболявания в остър стадий - инфекциозни, гнойни процеси във всички органи, чести и скорошни кръвоизливи от различно естество, туберкулоза и припадъчни състояния.

Баня

Разположен съвсем близо до Хисаря, този курорт има своите уникални особености. Специфичните климатични условия, мек преходно-континентален климат с леко средиземноморско влияние, както и относителната средногодишна влажност на въздуха (70 %), допринасят за благотворното повлияване на редица заболявания. Тук разолагат и с калонаходище с минерално-торфена кал.

Макар и само на 15 км. От Хисар тук водата е различна - слабо минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно – натриева, флуорна, силициева вода с високи алкални реакции (Ph 9.2), метасилициева киселина около 65, 7 мг/л, флуор 8,4 мг/л.

Препоръчва се при артрити, артрози, слединфаркти състояния, болест на Бехтерев, неврози, хиертонии и псориазис. Опасна е при тежък диабет, цирози, епилепсия и анемии, белодробни заболявания и психични разстройства.

Павел баня

Градът е в центъра на Розовата долина, но освен уханното цвете, земята му е богата и на минерални извори. Лечебното въздействие на течното съкровище тук се проявява в три насоки: топлинно, механично и химично. Тя е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с леко изразена алкална реакция. /pH –7,5-7,9/, може да се използва за пиене, но само след лекарско предписание. Препоръчва се на болни със забавено калосообразуване, при болни с разреждане на костното вещество, остеопороза, синдром на Зудек, при кариес на зъбите и други стоматологични заболявания.

Препоръчва се още при ставни възпаления, радикулити, състояния след периферно нервни и гръбначно-мозъчни травми, функционални нервни заболявания. Не бива да се използва от хора преживели инсулт, болни от епилепсия, анемия, цироза, тежък диабет, дегенеративни нервни болести.

Велинград

Също доказал се отдавна, градът е известен с множеството си минерални извори. Особеното при тях е, че са разнообразни по температура, обща минерализация, състав и профил на приложение и с най-голям дебит в страната. Сред най-известните е най-големият карстов извор в страната – Клептуза.

Заради разнообразието на минерални води във Велинград можете да намерите лек почти за всичко, стига да се консултирате със специалист кой състав на водата е най-подходящ за вас.

Внимателни обаче трябва да бъдат хората с епилепсия, инфекциозни и онкологични заболявания, както и бременните.

Сандански

Живописен град, чийто чар се подсилва от дружерюбния климат, природните и културни забележителности. Комбинацията от вода и климат тук е добра за хора бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест . Повлиява добре и невралгии, плексити, рехабилитация след инсулти и фрактури. Не се препоръчва при инфекциозни и сърдечно-съдови заболявания.

Банкя

Разположен е в подножието на Люлин планина, той е град-община в рамките на София. Известен е със специфичния си микроклимат – повишено съдържание на озон в атмосферния въздух. Това го прави подходящ за рехабилитация на болни със сърдечно-съдови заболявания и определя неговата специализация, като център за кардиологична рехабилитация.

Водата тук е подходяща и при коксартроза, възпалителни ставни заболявания, състояния след травми, фрактури и операции, вродени костно-мускулни деформации, дискови хернии, парези и парализи, включително и детска церебрална парализа, Паркинсон, мигрена.

Внимателни обаче трябва да са всички с остри възпалителни заболявания, тежка неовладяна хипертония, епилепсия, остър миокарден инфаркт – до 6 месеца след инфаркта, чести ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност III-IV степен по NIHA.

Вършец

Известен е като курортно селище още от 1850г. Географското му разположение го определя като климатичен и балнеоложки курорт, намиращ се на 380m надморска височина, върху огромен гранитно-диоритен масив, съхраняващ неизчерпаемо количество минерална вода, използвана още от римско време.

Най-подходящ е за рехабилитация след инсулти и инфаркт, детска церебрална парализа, хипертонии, исхемична болест на сърцето, радикулити и плексити, диабет и затлъстяване.

Ако просто сте преуморени – умствено или физически, Вършец е правилното място да укрепите организма си. За хората с тежки психически заболявания, епилепсия и депресия обаче, водата тук не е препоръчителна. /clinica.bg/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)