Избрани Новини

Знаем ли всичко за конете?

Конете имат изключителна памет, по-добра от слонската

Свобода във възможно най-чиста форма. Препускането им неизбежно навява такова усещане. Въпреки че човекът се опитва да ги опитоми от хилядолетия, язди ги, впряга ги, вкарва ги в затворени пространства или ограничава хоризонта им с огради. Хората приемат конете за даденост. И когато градският човек се изправи пред тях, установява колко непознати са те за него. А желанието за общуване с благородните създания поражда тъга... Е, никога не е късно конете да бъдат опознати и преоткрити. Като за начало - с малко факти.

Новороденото конче, например, е способно да припка няколко часа след като се е появило на бял свят. Конете живеят около 25 години. Рекордната документирана възраст е 62 години. Конете могат да спят прави. Когато са в група, винаги един от тях остава буден, докато останалите подремват.

Природата е надарила конете с най-големите по размер очи от всички земни бозайници. Разположението им отстрани на главата дава възможност на конете да виждат в диапазон от почти 360 градуса. Доскоро се смяташе, че конете са пълни далтонисти. Напоследък беше доказано, че не е точно така. Те със сигурност виждат някои цветове по-ясно. Когато конете галопират, четирите им крака остават едновременно във въздуха при всяко оттласкване от земята. Тези животни имат нужда от много вода; поемат над сто литра дневно, а в горещи дни и много повече.

Конете имат наистина огромни зъби, които заемат площ по-голяма от тази на мозъка им. Това съвсем не означава, че не са умни. Темата е за отделен трактат. Нека само споменем, че подобно на хората, конете могат да изразяват различни състояния с промени на лицевото изражение. Освен това паметта им е отлична. Много по-добра е от тази на слоновете. Изводът е: внимавайте какво впечатление оставяте пред конете, защото със сигурност то ще се помни дълго. /"Зелена светлина", БНТ/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов