Избрани Новини

Актуални ли са новините от вчера? (снимки)

Японката Чи Хитоцуя превръща "вчерашните новини" в скулптури

За Чи Хитоцуяма печатните медии не са мъртви. Тя успява да ги „съживи" и да ги превърне в изящни скулптури. От стари вестници младата японка създава фигури на животни в почти реални размери. Процесът е бавен, труден, прецизен, но резултатът е внушителен, информират в предаването "Зелена светлина" на БНТ.

Колекцията на Чи е разнообразна. В нея има всякакви животни - маймуни, носорози, костенурки...

Технологията, която използва японката, е отдавна позната. Но в продължение на няколко години тя разработвала собствен стил. Чи навива мокри вестници на тънко руло, придава им желаната форма, а след това слепва отделните парчета, докато се получи желаната фигура.

Създаването на фигурите започва с изграждането на скелета. Следва оформянето на тялото, докато се стигне до извайването на детайлите.

Понякога изработването на скулптурите отнема повече от три месеца. Но това е творчество, което учи на търпение, обяснява японката. Страстта на Чи към вестниците не е случайна. Семейството й притежава хартиена фабрика. Детството й минало в складовете.

Независимо, че не продължила семейния бизнес, с работата си тя придала нов смисъл на използването на хартии. Работилницата й се намира до фабриката на родителите й.

Идеята да създава скулптури от стари вестници хрумнала на Чи през 2007-ма година, докато била на сафари. Тя видяла как ловец прострелва носорог и как животното се гърчи в страдание и болки. Четири години по-късно се появил хартиеният носорог.

Чи обича да създава застрашени видове. Казва, че те са като хартията - крехки и на път да изчезнат. За това скулптурите са нейният принос в опазването на изчезващите видове и в съхраняването на хартията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов