Избрани Новини

Проф. Тодор Кантарджиев: През октомври и ноември е моментът за ваксини

Ваксините намаляват риска от усложнения, подчерта той

Два щампа ще атакуват България тази есен. През октомври и ноември е моментът за ваксини. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 дни да започне действието на защитата. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф.Тодор Кантарджиев, Директор на националния център по заразни и паразитени болести. Имената на ваксиналните щампове тази година, които са предложени, са "Хонконг" и "Мичиган".

"В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна. Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира", отбеляза Кантарджиев.

В студиото на БНТ професорът заяви, че е добре хората над 60 години да обсъдят със своите лекари дали да се ваксинират като това трябва да се направи октомври или ноември. За да си защитен, трябва да са минали 21 дни, за да се изработи имунитет. Грипната ваксина е от тези, които намаляват риска да заболееш, но не много, каза още проф. Кантарджиев.

"Медицинско е доказано,че, когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи на хората.", допълни той.

При усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница. Има 15 вида вируси, които циркулират. Препоръчително е хората над 60 години, хората с хронични белодробни заболявания, хора, чиято професия изисква контакт с много хора, също да го направят.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)