Избрани Новини

"По стъпките на Самуиловите воини" вървяха деца и възрастни

Проведе се IV-ят национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“

Има места в нашата родина, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Има мигове, които предопределят съдбата на един народ за поколения напред. Има събития, които отбелязват цели епохи от развитието на държавите и остават дълбоко запечатани в националната памет.
Вече 1003 години над тези земи витае споменът за една от най-кръвопролитни битки на Средновековието.
И ако днес обръщаме поглед към онази епоха, и извървяваме пътя на Самуиловите воини, то е за да може този забележителен владетел да намери място в душите и сърцата ни, споделят учениците от "Млад планинар" - Петрич.

В неделя се проведе IV-ят национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“. Тази година походът еб посветен на 1003-та годишнина от управлението на цар Самуил. Проявата се провежда всяка година в първата неделя на месец октомври. Туристите извървяват в колона 5-километровия маршрут от село Ключ до Национален парк-музей „Самуилова крепост“. В похода се включват ученически групи, туристически дружества, както и индивидуални участници. 
А в душите и сърцата на българите винаги ще се извисява Самуиловият образ – така, както е споменат в стиховете на Атанас Далчев, припомнят младежите:
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов