Избрани Новини

22 пожара в Благоевградско са загасени само от доброволци

Някои са участвали в гасенето на двата големи пожара в района на Кресна това лято

В Благоевградска област доброволните формирования са факт отдавна, а дейността им е помогнала през тази година за повече от 20 пожара и не се е стигнало изобщо до намесата на пожарникари: доброволците са се справили сами. Броят на хората зависи от броя на населението. Най-много записани доброволци има в областния град. Най-често доброволците са на възраст от 25 до 40 години и задължително преминават обучение, информира БНТ.

Явор Хаджиев е доброволец от една година. Участвал е в гасенето на двата големи пожара в района на Кресна това лято. Решил да се включи във формированието, защото искал да помага на хората, когато има нужда. Казва, че на терен винаги работят съвместно с екипите на пожарната.

Явор Хаджиев: Ръководителите ни спускат задачите, обикновено работим с тях, спрямо всяка задача, която е нужна. Много добре работим, справяме се. Надявам се, че те разчитат на нас, защото с каквото можем помагаме.

Доброволците преминават през три етапа на обучение. От пожарната в Благоевград казаха, че, за да са добре подготвени и да знаят как да реагират при бедствие, често ги включват в практическите тренировки и занятията, които провеждат. Все повече са младежите, които искат да станат доброволци.

Гл. инсп. Юлиян Петров, нач. сектор Пожарогасене и спасителна дейност към Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението: Доброволци могат да станат хора, които са навършили 18 години, които са клинично здрави, не са осъждани. Като наредбата позволява и хора, които са навършили 16 години, да преминат през обучения и като станат на 18, тогава вече стават доброволци.

В момента община Благоевград набира още 20 доброволци, тъй като бройката, която е регламентирана за града е 45. Във формированието има записани дори и четири жени. За времето, в което доброволците се включват в гасенето на пожари или други бедствия, те получават и заплащане.

Любен Терзийски, главен специалист „Отбранителна и мобилизационна подготовка“ в община Благоевград: Заплащането е за момента базовата ставка на минималната заплата и участието вече като дни, колко време участват доброволците в такова събитие.

От началото на годината 22 пожара в Благоевградска област са били загасени само от доброволческите екипи и не се е наложила намеса на пожарните служби.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов