Избрани Новини

В Петрич се проведе обществено обсъждане

Представиха приоритетите на МРРБ в Програмата за председателството на България на Съвета на Европейския съюз

В Петрич заместник-министър Деница Николова представи приоритетите на МРРБ в Програмата за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.
Това стана в рамките на проведено обществено обсъждане с участието на представители на бизнеса, на общински и държавни учреждения, на образованието и неправителствени организации. Ключови аспекти за МРРБ остават политиките за градско развитие и за териториално сближаване в посока намаляване на дисбаланса между отделните региони. В тази връзка Деница Николова посочи, че ще се подходи към балансиране по отношение разпределението на инвестициите, за да бъдат обхванати и по-малките населени места в България. Министерството на регионалното развитие ще изведе и дискусията за управление на ресурсите след 2020 година на регионално и местно ниво. Малко над 17 млн лв идват в община Петрич по програмата „Региони в растеж” до 2020 година, от тях близо 6 млн в образователната инфраструктура с обхват над 4 500 учащи се, уточни кметът Димитър Бръчков. Той изрази увереност, че страната ни е подготвена на всички нива за бъдещото председателство, което е нова възможност за политики в светлината на националния интерес.

За Деня на европейското сътрудничество Петрич беше домакин и на спортен празник „Общите граници ни правят по-близки” по Програма за ТГС Interreg - ИПП България – Македония 2014-2020 г. Организатори на спортното събитие са Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Министерство на местното самоуправление на Република  Македония като национален партниращ орган по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония. В празника се включиха ученически отбори по баскетбол и волейбол от общините Петрич и Струмица. Официални гости на събитието бяха министърът на местното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу, посланикът на Р Македония в България Мариян Гьорчев,  генералният секретар на министерството на местното самоуправление на Р Македония Кирил Парталов, кметът на община Струмица Костадин Костадинов и областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов. Също днес заместник-министър Деница Николова и министър Фазлиу видяха ремонтните дейности на пътя Първомай - Старчево, който се рехабилитира по нова технология, създаваща стабилна циментова основа и по-голяма устойчивост. Правят се нови 19 тръбни водостоци, почистват се и запълват банкетите, ще се изградят и отводнителни канали. Това е най-мащабният ремонт на третокласния републикански път от 40 години насам.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов