Кюстендилци покориха връх Солунска глава

Включиха се и техни колеги от София, Ямбол, Самоков и Пещера

Поредната любопитна и вълнуваща екскурзия в чужбина проведе ТД „Осогово“ за туристи от Кюстендил и гости от София, Ямбол, Самоков и Пещера. Ето какво разказва туристът Георги Георгиев за разходката из Македония:

"След ранното тръгване от Кюстендил и бързото преминаване на границата при ГКПП Гюешево предстоеше път до град Велес, където любезните домакини и планински водачи Йове, Васко и Борче посрещнаха автобуса, който след това с тяхна помощ направи туристическа обиколка на града, разположен в близост до най-голямата река - македонската река Вардар и с население около 45 000 души.

Велес наподобява на Велико Търново с това, че къщите му са разположени по склоновете на възвишения. Домовете на повечето от жителите на града са скрити в планинските пазви. Градът е известен не само със своите християнски храмове, но също така и с културните си традиции. Един от символите му е часовниковата кула в центъра, която обаче не е отворена за посещения. След кратката туристическа обиколка на града с автобуса, домакините бяха организирали пикник в село Стари град, където Васко с удоволствие показа вилата и избата си с различни сортове отлежали вина. Вкусният обяд с местни специалитети, напитки и десерти изненада приятно всички и повечето от туристите бяха толкова заситени, че пропуснаха вечерята на хижата в село Попрадиште. Там забавата бе гарантирана с изпълнения на китара, а ретроюгославският хит „Рамо, рамо“ в оригинал на Мухарем Сербезовски стана емблематичен за екскурзията и бе пят от Васко не само на масата в двете вечери, но и на път към връх Солунска глава и на слизане от него по склоновете на планината.
Вторият ден туристите прекараха изцяло в планината на чист въздух и се наслаждаваха на спиращи дъха гледки във всички посоки. Преходът започна от село Попрадиште, премина през букова гора и след около час и половина групата стигна почти до билото, правейки кратка почивка за снимки и закуска. Разкри се гледка и към манастира "Свети Георги" от другата страна на билото и дяла Даутица. Впоследствие се оформиха две групи около водачите за изкачването на върха. Първата от тях с Йове и Васко отново подсече билото през гората, а втората с Борче и Емил от хижата премина по маркирания само преди 2-3 години нов маршрут и фотоапаратите заснеха още удивителни гледки, сред които отвесните скали за алпинисти в подножието на върха и прекрасни изгледи към другите планини в Македония. На разположение бе целият ден, така че имаше достатъчно време за множество почивки и дори голям престой на върха, който е военна зона, снимането на която е забранено и местен войник строго наблюдаваше някой да не наруши забраната. Слизането от върха бе по старата пътека през хижа "Чеплес", където някои утолиха жаждата си с местна бира и след това продължиха към Попрадиште. Домакините бяха сготвили вкусен боб за вечеря, а въпреки умората сили за забава с песни на китара все още имаше.
За третия ден остана лежерна разходка от село Нежилово до изворите на река Бабуна (1450 м.н.в.) в подножието на стръмните алпинистки стени на връх Солунска глава и намиращия се в близост водопад, който няма име и може да бъде кръстен на реката. И след тези красоти за завършек предстоеше обяд в селото с вкусна прясна пъстърва и традиционни местни плескавици. Доволни от преживяното туристите продължиха да споделят впечатления в автобуса на връщане към родината", добавя Георги Георгиев от ТД „Осогово“, Кюстендил.