Избрани Новини

Деца от Благоевград учиха за лешоядите по проект (Снимки)

Туризъм

25-09-2017, 14:24

Снимка:

Nature School

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деца от Кресна и Симитли ще учат за мечките, лешоядите и костенурките в Пирин

Ще презентират наученото в училище

След месец на пожари и след дълги възстановителни работи след нанесените от пожара щети  в периода 22-24 септември се проведе и последеният летен лагер в "Училище за природата". Участва група от 12 деца от 11-то ОУ "Христо Ботев" – Благоевград с тяхната любима учителка г-жа Силвия Спасова.
Децата работихме в екип, учиха за защитените видове в района - белоглав лешояд, кафява мечка,  шипоопашата и шипобедрена костенурка и защо е нужно да бъдат опазвани.

Освен тази тема децата имаха възможност да отбележат и Световния Ден на мира – 21-ви септември и заедно с доброволката към Сдружение "Си Ви Ес - България" Мирея Фигуерас от Каталуния, Испания. Засегнаха се важни теми за връзката между мира и околната среда и как промените в климата и недостига на ресурси могат да бъдат причина за конфликти и миграция на хора. Децата бяха заинтригувани и задаваха много въпроси.

Обсъдена беше и  "пластмасата" и как нейното повсеместно разпространение се отразява пагубно на животните в океаните и след това на нас хората, които използваме морските дарове.  Идеята за рециклиране на пластамасата и ограниченото й използване е залегнала и в лагерите на Училището – не се изполват никакви пластмасови прибори, и отпадъците се разделят.

След проведени три лагера с участието на 36 ученици от Кресна, село Микрево, Община Струмяни и  Благоевград предстои подготовката на презентации за наученото пред съучениците в училищата на децата, както и пред родителите и други заинтересовани възрастни – ловци, животновъди, земеделци, общински съветници и др.

Презентациите ще бъдат подготвени и изнесени през октомври тази година.  Експертите, с които работим – Христо Пешев по лешоядите и Александър Дуцов по  едрите хищници, ще консултират учениците при подготовката, както и ще предоставят снимков материал за презентациите.  Основното послание на децата към възрастните ще бъде свързано с това, че хората трябва да уважават природата и да я опазват.

Дейностите са част от проект „Децата на Пирин в грижа за природата” – един от проектите, които програма "Мтел еко грант" одобри за финансиране през тази година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява за девета поредна година в партньорство с Фондация BCause.
Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за преживявания в хармония с природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов