Избрани Новини

Есенният Панаир на занаятите започна с български фолклор и много настроение

Архив Пловдив

22-09-2017, 11:42

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Длъжни сме да пазим българските традиции и култура, част от които са българските занаяти

С традиционно българско хоро на площада пред Римския стадион бе даден старта на Есенен панаир на занаятите. За доброто настроение на публиката се погрижиха участниците от група за народни танци „Китка”- гр. Раковски. Организатори на събитието са: Община Пловдив, ОП „Туризъм”, ОИ „Старинен Пловдив”, Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив и Регионален етнографски музей - Пловдив. Проявата е част от Празници на Стария град 2017. 

По цялото протежение на Малката главна (ул.„Райко Даскалов”) 70 български майстори – занаятчии разпънаха шатри, за да представят над 20 занаята: металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, шекерджийство, изработване на кукли от текстил, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа. Има и двама майстори от Сърбия и Македония, които показват изработване на накити. 

„Длъжни сме да пазим българските традиции и култура, част от които са българските занаяти, защото това е нашият генетичен код в Обединена Европа и Обединени Балкани”, каза председателят за РЗК-Пловдив Тони Симидчиева.

Сред официалните гости на събитието бе председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която поздрави майсторите и им пожела успех.

На откриването бе показана и сребърната огърлица, изработена за 3 дни от 8 майстори от Пловдив, София, Сърбия, Македония и Германия. Балканската огърлица бе направена в ювелирната работилница на СУ „Никола Вапцаров”, а сглобяването й се състоя на Малката главна.

Преди старта на Есенния панаир на занаятите, с празнично шествие, започнало от площада пред Регионален Етнографски музей - Пловдив по калдъръма на Стария град -улица „Съборна”, занаятчиите слязоха на площад Римски стадион и оттам - до старата Узун Чаршия. Шествието бе оглавено от председателя на Регионалната Занаятчийска Камара - Пловдив Тони Симидчиева, директора на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански и служители на културния институт, като повечето бяха в традиционни народни носии. Дефилето бе съпроводено с български фолклор, а по-късно и с изпълнения на Духов оркестър - Пловдив. Участници, гости и организатори се събраха на площада на Римския стадион.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов