Избрани Новини

Представят "Сакрално наследство от Дупница и района”

Исторически музей - Дупница се включва в инициативата "Европейски дни на наследството”

Исторически музей – Дупница се включва в инициативата „Европейски дни на наследството” с представяне на мултимедийна презентация на тема „Сакрално наследство от Дупница и района” на 21 септември от 16.00ч. в заседателната зала на Община Дупница.

През последните две десетилетия тази инициатива се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето.
Идеята за „Европейски дни на наследството“ възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.
Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на своите граждани за културното многообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта на достигналите до нас културни ценности. В провеждането на Дните се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.
„Наследство и природа: пейзаж от възможности“ е общоевропейската тема на ЕДН 2017. Изборът й е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното и природното наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.
Министерството на културата на Република България е координатор и основен организатор за страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов