Избрани Новини

Реставрират стенописите на храма "Свети Георги" в Сандански

Храмът е копие на столичния "Свети Александър Невски"

Втори сезон столични реставратори работят по възстановяване на стенописите на най-големия църковен храм в град Сандански - „Свети Георги”. Причината за увреждането на част от иконописите е проникналата влага върху вътрешните стени на църквата.

Построен е през 1952 година и представлява умалено копие на столичния храм „Свети Александър Невски”.

Отец Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия:
"Слава Богу, храмът е в добро състояние, като изключение правят стенописите, които като специфика на работа са малко по-трудни."
Храмът е изографисан през 1964-1967 година от Николай Шелехов, зографски монах от Атон, син на руски емигрант. Реставрацията на стенописите е изключително предизвикателство. Причината за това са голямата живописна площ и проникналата влага.
Николай Чолаков, реставратор:
"Архитектурата на църквата по такъв начин е конструирана, че водата, която се събира в покрива, е била отвеждана чрез тръби, които са вътре в самия градеж. Евентуално при някакво тяхно запушване тази вода е влязла в градежа."
160 квадратни метра от цялата северна стена на храма ще бъде реставрирана до края на сезона. Това става със собствени средства и дарения на богомолци. Ако се съберат достатъчно пари, от следващия сезон реставрационните работи ще продължат и в останалата част от храма, съобщава БНТ.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов