Дами и о.з.офицери ще почетат загиналите воини при Звегор

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите

Движение "Ние-жените", Православният информационен център, Съюзът на офицерите от запаса и Регионалният исторически музей в Благоевград организират пътуване днес до село Звегор за честване по повод 73-годишнината от битката при Звегор. Ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужен панихида пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 година гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.

Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете  на 15 и 16  септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години.

Гвардейците от Горна Джумая и 33 пехотен Свищовски полк, воден от полковник Станьо Петков  Пиперков, проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставят на нас и на следващите поколения своя завет  и саможертва. Сред тях са имената на загиналите гвардейци   Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.