Избрани Новини

София представи кандидатурата си за домакин на Европейската агенция по лекарства

Екатерина Захариева заяви, че столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от ЕК, като достъпност, възможност за работа и образование

Пред посланиците на страните от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, в Министерски съвет официално бе представена кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата. На представянето присъстваха още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от Европейската комисия, като достъпност, възможност за работа и образование.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че София става все по-привлекателно и удобно място за живеене и работа. "София спечели титлата за дигитален град, води в страната по инвестиции, има голям потенциал за развитие", добави Фандъкова. Тя заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, като там е предвидено да бъде изградена и метростанция.
Фандъкова подчерта, че подкрепата на бизнеса е един от важните приоритети, поставени пред градската управа. По думите й акцент е поставен на IT и фармацевтичния сектор. "Тук е добро място за развитие за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси", завърши столичният кмет.
Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева вярва, че България е достоен кандидат за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Според нея новата централа напълно ще задоволи необходимостта от комфортни условия за работа. Затова Нейчева е на мнение, че преместването тук ще е най-изгодно за всички.
По думите й безплатните държавни детски градини и училища ще осигурят комфорта на около 800-те служители на агенцията и техните семейства.
Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. До 30-ти септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация трябва да бъде взето през ноември. Централата на агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов