Избрани Новини

Село с трима души чака 200 гости на курбан

Велюшец е в Малешевска планина

Курбан за здраве и народен събор ще оживят днес планинското село Велюшец в община Струмяни, информира в."Стандарт". Едва трима души, всичките пенсионери, живеят в селището, което е в Малешевска планина. Но те ще посрещнат над 200 гости на празника си. Тук идват в празничния ден не само хора с корен в селото, но и много жители на други населени места не само в община Струмяни, но и в съседнити общини Кресна и Сандански.

Населеното място само преди век е имало 340 жители, но те са се стопили 100 пъти, за да останат само трима - две жени и един мъж. През лятото идват на село още десетима души. Но постоянните са само трима.

"Аз съм кмет на Игралище, но отговарям и за Велюшец. Успяхме за празника да стегнем църквата "Рождество Богородично", която е построена през 1858г. Палена от турците през 1878г., но е възстановена само три години по-късно. Подравнихме и черния път, който води до храма, за да може всички гости спокойно да стигнат до него и да запалят  свещ за здраве и благоденствие", каза кметският управник Митко Стоянов.

Църквата е изографисана от майстори от Банската художествена школа.

Паметни години в историята на селището са 1895 - училището придобива светски характер, 1901 - учителят Христо Куслев основава комитет на МВРО, 1912 - освобождава се от робството, 1954 - електрифициране и радиофициране.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов