Благоевград отбеляза Съединението

Положиха се цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи цветя пред паметната плоча на загиналите  във войните за  обединението и независимостта на България. В церемонията по повод 132 години от Съединението на България се включиха още заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на общинския съвет Радослав Тасков, народни представители, представители на Българската православна църква, общественици и граждани.
„Има каузи, зад които трябва да заставаме всички. Като пример за обединение ще посоча подкрепата на  договора за добросъседство между България и Македония. Друг пример е подкрепата на идеята България да бъде член на ЕС. Съединението показва, че когато се обединяваме в името на националната кауза, резултатите са налице“, каза по време на церемонията кметът Атанас Камбитов. 
Ритуалът започна с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд- Благоевград. Михаела Кафеджийска и Румен Кулянин припомниха славни моменти от историята и Съединението на България.
На днешната дата преди 132 години е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.
На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"