Избрани Новини

Младежи ще пеят и танцуват в Сандански

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на младежта и спорта.

Водени от целите  на Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите”, за 22-ра поредна година организаторите му искат да покажат, че младите хора обичат разнообразието, приемат предизвикателствата и харесват да се забавляват, докато се трудят и творят заедно. Младите хора искат да бъдат забелязани и често по въпроси, които ги вълнуват, да представят, показват, разпространяват и популяризират посланията си по атрактивен, разбираем и незабравим начин.
През 2017 г. фестивалът е различен, защото се поставя акцент върху устойчивото местно развитие и концепцията „Малкото е повече!/ LESS is MORE!”. С малки ежедневни усилия може да се постигнат значими резултати, които пряко и незабавно да повлияят на заобикалящата ни социална, икономическа и екологична среда – споделят организаторите на Балканския младежки фестивал.
XХII-то издание на Балканския младежки фестивал “Младостта на Балканите” (БМФ) ще се проведе от 6 до 11 септември 2017 г., традиционно в гр. Сандански и региона.
Всяка година в организацията и провеждането на най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа се включват над 30 доброволци от Сандански и България на възраст между 12 и 30 години и благодарение на Европейската комисия и програма „Еразъм +” за организацията му през 2017 г. пристигнаха 20 европейски доброволци от Латвия, Испания, Италия, Турция, Полша, Македония. Към тях ще се присъединят още 8 европейски доброволци от Турция, Испания, Грузия, Армения, Румъния, от  партньорската организация Alternativi International от Благоевград. Така през 2017 година в подготовката и провеждането на фестивала ще участват младежи от 10 различни страни!
Проявите, които ще се осъществяват в рамките на 22-я БМФ, са:
• Междукултурен обмен
- Фестивално дефиле с участие на всички участници, гости и домакини
- Фестивални концерти – с участие на музиканти, певци и танцьори от България, Албания, Гърция, Македония, Косово, Сърбия, Украйна, Черна гора и др.
- Сцена за традиционни изкуства – за представяне на богатството на традиционната музика, танци и песни;
- Изложба “Жега, жажда, живот” с творби на Ивелина Христова, рисувани с кафе и фотографии на млади фотографи от България и Италия;
- работилници, за представяне и усвояване на техники за рисуване с естествени материали - рисуване с кафе и слънчев печат върху текстил с негатив от снимка под въздействието на слънчевите лъчи (слънчева светлина)
- Синтика – традиции и перспективи! - този уникален проект има за цел да популяризира възможностите за развитие на региона в областта на лозарството и винопроизводството, чрез представяне по атрактивен и запомнящ се начин на традицията за производство на вино.
- Младежки еко хепънинг МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ! - за представяне на ползата от разделното събиране на възобновимите отпадъци, чрез забавни състезателни игри, работилницата за създаване на полезни предмети от отпадъчни материали и опаковки
- Балканско младежко парти
- YOUTH CARAVAN   е проект на сдружение Alternativi International
- Фестивално надпяване-надиграване в Мелник
- Пикник и спортен празник на Роженския манастир
- Запознаване с историческите, културните и туристически забележителности в гр. Сандански и Мелник

• Фестивални конкурси:
- Конкурс за фотография на тема “Всички различни, но не безразлични”,
- ЕкоКонкурс за изработване на полезен предмет от отпадъци
- Конкурс за “Фестивална фолклорна двойка  ”Младостта на Балканите”
- Танцов конкурс JUST DANCE COMPETITION, за голямата награда и купата на Община Сандански. Провежда се в три танцови категории, в които се излъчват победители от престижно жури и публика: народни танци; джаз, балет, модърн, контемпорари; хип хоп и брейк

Благодарение на Балканския младежки фестивал, идеята за "Балкани без граници" – граници, изградени от предразсъдъци, стереотипи, недостатъчно познаване и разбиране на другия – процъфтява и има отражение в многобройните приятелства и партньорства, които продължава да създава, като през изминалите 21 години в него са участвали над 12 400 младежи от 27 страни от цяла Европа.
Най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа се организира от Сдружение “Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”, неправителствена организация, която работи с млади хора, които са включени пряко в дейността ни. Ние организираме ежегодно фестивала под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.
Двадесет и вторият Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите” се организира в партньорство и с подкрепата на Община Сандански, Дневен център „Св. Неделя”, Хип-хоп формация The Hopers от гр. Сандански, JAR computers, Сдружение Alternativi International – Благоевград и други.
Двадесет и второто издание на БМФ се провежда в контекста концепцията DEAR (Development Education and Awareness Raising – Обучение за развитие и повишаване на познанието) на Европейската комисия! С финансовата подкрепа на Община Сандански, Европейската комисия, чрез Център за развитие на човешките ресурси и Националното сдружение на общините в Република България!

22-то издание на Балканския младежки фестивал се провежда под патронажа на Министерството на младежта и спорта.
Основната цел на Балканския младежки фестивал е да подпомага стремежите на младите хора от България, балканските страни и Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си в цялото разнообразие от интереси и проблеми, умения и възможности за изяви и сътрудничество. Защото, вярваме, че   младите хора са в основата на положителните промени, заедно ще изградят Балкани без граници, през новия век в Обединена Европа заедно ще създават бъдещето, информират организаторите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов