Избрани Новини

Над 1000 служители на ЮЗДП гасиха пожара над Кресна

Те са от териториалните поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска

Повече от 1000 служители на Югозападното държавно предприятие от териториалните поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска бяха мобилизирани в битката с огъня над Кресненското дефиле. И вчера 180 горски служители продължаваха да гасят тлеещи огнища вътре в самия пожар. Освен с жива сила в овладяване на стихията всеки ден участваха 12 специализирани противопожарни автомобила, 40 високопроходими коли и булдозер на предприятието за направата на полоси.

Като локална екологична катастрофа определи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра.

Поне 50 години и десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.

Общо 120 пожара са регистрирани на територията на ЮЗДП от началото на годината досега. Едва 8 от тях са предизвикани от природни явления. В основната си част причина за пожарите е човешко действие – небрежност и безотговорност. Затова ЮЗДП призовава всички за повишено внимание, екологична култура и милост- към гората. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)