Избрани Новини

Обзор: Пожарът в Кресненското дефиле е овладян

Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани

Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани. Задачата ни е изпълнена, по тази причина закривам кризисния щаб – обяви на последния брифинг от място министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той припомни, че преди шест дни, по заповед на министър-председателя Бойко Борисов, бе активиран Националният план за защита при бедствия, в частта за заплаха от голям пожар, и съответно сформиран щаба. „До днес средно по 500 човека - пожарникари, военни, горски, доброволци - участваха дневно в действията по овладяване на стихията. Включени бяха и средно 70 единици техника, два военни, а в днешния ден и един частен хеликоптер“, обобщи министър Радев силите и средствата, участвали в спасителната операция.

Хората вече могат да се завръщат по населените места, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати. Нормализирано е движението по пътя в района на пожара, съобщи още вътрешният министър и отново отправи апел: към водачите - да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари; и към жителите - да бъдат особено внимателни при боравенето с огън. „Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени“, заяви министър Радев и посочи, че тепърва предстои изясняване на размера на нанесените щети, като ще бъде направено предложение за изготвяне на независима експертиза за поразените площи и направените от държавата разходи за провеждане на операцията.

„Няма жертви и пострадали нито сред местните хора, нито сред участниците в гасителните действия - това е много добър резултат от спасителната операция“, заключи министър Радев и отправи благодарности към всички, включили се в действията по потушаване на пожара – главен комисар Николай Николов и колегите му от ГДПБЗН, полицаи, представители на горски стопанства, доброволци, ловджии на местните власти, и не на последно място на областния управител Бисер Михайлов за логистичните дейности, благодарение на които за хората на терен е осигурено всичко необходимо.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов съобщи след извършената проверка: Навсякъде по периметъра е спокойно, няма никакво пламъчно горене, единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Те не са опасни, но хеликоптерът остава в готовност в Симитли. Следващите дни няма да напуснем терена, ще редуцираме хората и техниката, но ще продължим да наблюдаваме терена. Дъждът позволи пожарът да бъде свален на земята, да не е върхов, но пожарът не е окончателно погасен. Ситуацията е под контрол, бдителността ни продължава, за да не допуснем неговото възобновяване.

Остава и полицейското присъствие в района на Стара Кресна, Ощава и Влахи, включително и на главния път. Ще осъществяваме наблюдение на обстановката, съвместно с пожарната и другите структури ще сме тук до пълното приключване на действията – информира главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР - Благоевград. Той уточни, че след отмяна на евакуацията сутринта в село Влахи, до момента в населеното място са се завърнали 16 от евакуираните общо 27 души.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов поясни: Отмяната на заповедта за обявяване на бедствено положение ще бъде разписана, когато ГДПБЗН уведоми, че пожарът е погасен окончателно и приключат дежурствата. Дълбока благодарност към всички, които взеха участие в погасяването на този огромен пожар, невиждан поне на територията на област Благоевград.
И още новини от МВР: Първата добра новина днес е, че пожарът е потушен и е опазен животът на хората и екипите на терен. Втората - разкрит е извършителят, причинил по непредпазливост огромен пожар в района на Кресненското дефиле. Той е задържан, ще бъде привлечен като обвиняем за престъпление, при което са нанесени изключително големи щети, възлизащи на 3 300 000 лева. До момента са извършени повече от 10 разпита  и всички необходими процесуално-следствени действия и огледи. На мъжа ще бъде наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа, тъй като деянието се отличава с висока обществена опасност. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, съобщи на брифинг в Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя поздрави екипа, който е събрал достатъчно доказателства за повдигане на обвинения и задържане на извършителя – изключително трудна дейност, тъй като пожарът унищожава всички следи. Благодарение на съвместните действия на МВР и прокуратурата в този случай извършителят е разкрит.

Директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев представи етапите от работата на полицията по изясняване на случая и извършителя: още след сигнала за възникналия пожар, бе образувано досъдебно производство и започна работата по разследването. Предприехме серия оперативно-издирвателните действия за оптимално първоначално изясняване на случая, а впоследствие и на детайлите. Работихме със свидетели, стигнахме да евентуален извършител. Първоначално той представи една, а после смени няколко версии. Вчера, след като с факти и доказателства бяха оборени неговите версии, заподозреният реши да съдейства и да разкаже какво точно се е случило. Той има криминална проява за кражба отпреди 6 години, като към настоящия момента е реабилитиран. Ст.комисар Хаджиев благодари на колегите си, работили денонощно и събрали достатъчно факти и доказателства , за да се стигне до резултата – разкриването на извършителя. Той благодари и  на пожарникарите, военните, горските служители и доброволците, помогнали за потушаването на огъня.

Подробности за самоличността на задържания даде районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки: извършителят К.М. /30 г./ от Симитли, е пастир. На 24 август, както всеки друг ден, той е извел стадо крави на паша в района на единствения голям водоем наблизо, запалил цигара и тъй като животните се разделили в две посоки, скочил внезапно, забравил  цигарата и като се обърнал, видял, че зад него гори, изгоряла и дрехата му. Уведомил кмета на с.Брежани. Още на другия ден уликите сочели към него като причинител, но работихме по различни версии, включително и умишлен палеж до отпадането им, поясни Ковачки. В резултат на добрата оперативна работа на полицейските служители от Второ РУ-Благоевград, заподозреният посочи откъде е тръгнал пожарът, бяха иззети вещи и следи, доказващи неговата съпричастност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)