Избрани Новини

Огънят е тръгнал към НП "Пирин"

Усилено се гаси огнището при Скалата

Пожарът в село Влахи продължава, усложни се обстановката основно заради вятъра, обясни министър Валентин Радев на поредния брифинг от оперативния щаб. Жителите на населеното място са евакуирани, няма засегнати къщи в селото.  Обстановката в местността „Скалата“ е по-спокойно – изцяло сме съсредоточени там. Вътрешният министър отново призова хората да бъдат много внимателни при боравене с огън, за да не възникват пожари. Той припомни случаят в с.Горно Българчево, където се наложи да бъдат изпратени пожарни автомобили. Държим постоянна връзка с премиера, заяви вътрешният министър. В помощ на пожарникарите бяха изпратени хеликоптери, които на всеки две минути изсипваха големи количества вода от водоема между селата Ощава и Скалата. Над Ощава също имаше огън, който е много силен. В момента усилията са насочени за опазване на Парк Пирин, уточни министър Валентин Радев. Търси се площадка, откъдето да бъде ограничен огънят. Той призова водачите да шофират внимателно и да пропускат колите със специален режим. Възстановяваме режима на пълен контрол от полицията, която ще следи в селото да влизат хора само и единствено с разрешението на органите на реда, допълни вътрешният министър.

Той обясни, че за радост няма пострадали сред участващите в гасенето. До залез слънце ще работят вертолетите, пожарникарите са близо до огнищата. Изрази надежда, че те ще се справят скоро с огнената стихия.  

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов благодари за предложената от жителите на село Влахи помощ, но „заради рязката смяна на ситуацията беше твърде опасно да влизат в селото да  помагат на пожарникарите. Те са екипирани, те поемат първия удар, ако впоследствие има нужда от съдействие, ще ги потърсим. Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората“. Той уточни, че пожарът не е влязъл в селото, няма опасност за къщите към този момент.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)