Избрани Новини

В. Радев: Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни

Опасността не е преминала

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, продължаваме обаче да се притесняваме – това е Стара Кресна – пожарът да не навлезе надолу от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин“. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде Агенция „Фокус“.

„Там са трите булдозера. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другия да започне. Няма проблем със селата – опазени са. Ако могат по-младите, по-издръжливите да се върнат и да нахранят животните, направена е организация. Главният секретар на МВР ми докладва, че опасности за къщите и нещо неприятно да се случи, няма. Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села (Ощава и Сенокос), включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме с дейностите по погасяване на пожара, но дали ще приключим днес, не е ясно“, заяви още Валентин Радев.

По думите му засегнатата площ остава същата – между 5000 и 7000 декара. "Ще стане ясно какви са пораженията след това. Засега работят върху такъв терен. Няма проблем с водоноските, с водата. Това е много важно също. За логистиката, над 510 човека участват вече. Очакваме и доброволци от Пловдив. Тук зад мен е и Столична община. Получили сме това, което е необходимо", подчерта министър Радев.

„Продължавам да съм във връзка с министъра на здравеопазването, но за сега нямам нужда от допълнително съдействие. Областният управител Бисер Михайлов е създал необходимата организация“, подчерта Радев. Той допълни, че след 09.00 часа предстои да започне поетапното пропускане на местното население до евакуираните села, за да могат да нахранят животните си, но това ще се случи организирано.

Валентин Радев допълни, че на място са разположени измервателни станции, които към момента не отчитат замърсяване на въздуха. Той призова водачите на автомобили да шофират в района с повишено внимание, тъй като не е възстановено осветлението в кривия тунел в Кресненското дефиле.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов