Ниската раждаемост закрива паралелки в Благоевградско

Мисия

22-08-2017, 18:16

Снимка:

Община Сандански

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приемат се заявления за отпускане на помощ за първолак

Със 100 по-малко първокласници ще започне учебната 2017-2018-та година

Намалява броят на първокласниците в Благоевградска област. Тази година се очаква да бъдат с около 100 по-малко децата, които ще тръгнат на училище. Причина за това е по-ниската раждаемост в някои населени места в региона. От Регионалното управление на образованието казаха, че ако тенденцията продължава в следващите години ще се стигне до закриване на паралелки.

Очаква се броят на първокласниците тази година в благоевградска област да е близо 3 000. По-малко ученици първи клас ще има в малките населени места. В Благоевград броят им е същият спрямо миналата година.

Методи Попов, Регионално управление на образованието - Благоевград: Миналата година на 15-ти септември учениците, постъпващи в първи клас, са били 720, към юли месец имаме 711- 712.

Не се очаква да има проблем с новите учебници, по които ще учат втори и шести клас тази година. До 12-и септември те вече трябва да са доставени до училищата.

Методи Попов, Регионално управление на образованието - Благоевград:
До 21-и училищата, респективно - учителите, трябваше да направят своя избор, директорите да подадат заявките към издателствата. Във времето до 24-и, други ден, те трябва да започнат и сключването на договори с издателствата.

От Регионалното управление на образованието са изпратили писма до директорите на училищата в областта, за да им напомнят, че могат да съкратят учители и непепадгогически персонал, които са в пенсионна възраст.

Методи Попов, Регионално управление на образованието - Благоевград:
Това е и в посока да не се допускат притеснения и напрежение с натрупването на такива случаи и необходимостта в един определен момент от простъпване към такива действия и затруднения с финансиране.

Проблем с намирането на нови учители за предстоящата учебна година не се очаква да има, съобщава БНТ.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия