Избрани Новини

Пътят до Златолист се нуждае от ремонт

Новините

16-08-2017, 14:09

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вече има път до Златолист!

Десетки хора всекидневно го преминават, за да стигнат храма "Свети Георги"

Пътят до санданското село Златолист от години е в много лошо състояние. За това сигнализираха зрители на БНТ. По него всеки ден минават десетки туристи и поклонници, за да посетят храма “Свети Георги” в Златолист, където преди 84 години е живяла и Преподобна Стойна - ясновидка, лечителка, смятана за предшественичка на пророчицата Ванга.

Истинско изпитание е за хората да стигнат до манстира "Свети Георги", където е живяла Преподобна Стойна. Половината от пътя не е асфалтиран, осеян е с дупки и с малки камъни. А за празника Голяма Богородица пристигнаха стотици вярващи.

Борислав Петров:
“Пътят до храма от селото последното Катунци, просто е в трагично състояние за съжаление. Това е един от най-зареждащите храмове и с много духовност в него.”
Лилко Драмов:
“Трябва ремонт на пътя. Трошим си колите."

Около манастира няма дори кошчета за отпадъци. Посетители са категорични, че мястото трябва да се облагороди. По този начин и хората с трудна или намалена подвижност ще имат по-лесен достъп до храма.

Светлана Йорданова:
"При всички случаи трябва да се подновят нещата, така че хора като мен в затруднено положение да имат по-лесен достъп. Мисля, че трябва управляващите да се погрижат за такива свети места и да се отделят повече средства за това."

От общината в Сандански обясниха, че са изготвили нов проект за рехабилитация на пътя, с който са кандидатствали за отпускане на средства по Програмата за развитие на селските райони.

Кирил Котев, кмет на община Сандански:
"Стойността на пътя е около 6 милиона лева, което на този етап е непосилна задача за бюджета на Община Сандански. Това, което изчакваме, е да видим какво ще се случи с развитие на селските райони и ако там не бъдем одобрени, вече ще мислим други варианти."

От кметството обясниха още, че заради многото поклоници и туристи, които посещават храма в село Златолист, особено сега през лятото, е направен нов път. Той свързва село Рожен със Златолист.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)