Избрани Новини

Храмовете в община Банско се изпълниха с миряни за Голяма Богородица

Два храма в землището й честваха своя празник –"Успение Богородично” в Банско и "Успение на Пресвета Богородица” в Добринище

На Голяма Богородица стотици миряни се стичаха към храмовете в населените места на територията на община Банско, за да запалят свещ за здраве и да отправят своите молитви към Божията Майка за здраве и благоденствие.
Два храма в землището на планинската община честваха своя храмов празник –„Успение Богородично” в Банско и „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище. По традиция бяха приготвени д...есетки курбани за здраве, осветени от свещениците в присъствието на кмета на общината Георги Икономов и народния представител Александър Мацурев.
Преди 333-години църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище, една от най-старите в района, е била осветена за първи път. През миналата година й бе възстановена фасадата и покрива, като в момента върви процес по изографисване.
Старата църква „Успение Богородично”, намираща се в Гробищния парк на Банско, привлича с красивия и изящен иконостас и икони, дело на Банската живописна школа. Част от иконостаса е бил обгорен и предстои точното му възстановяване според оригинала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов