Избрани Новини

Най-мащабните археологически проучвания на праистория в света са край Дамяница (Снимки)

Наложиха се заради строежа на АМ "Струма"

Следи от сблъсък на две неолитни култури засякоха учените край Дамяница. Там в момента вървят най-мащабните археологически проучвания на праистория в света, съобщава БНТ. Заради предстоящия строеж на лот 3 на магистрала Струма, археологическите разкопки трябва да приключат изцяло през ноември. Затова са мобилизирани над 250 работници и 65 археолози да работят там.

Дамяница вече привлече вниманието на учени от цял свят. Праисторическите обекти са от най-трудните, а тук за кратко време се разкриват невероятни подробности от неолита. Историята не помни толкова мащабни археологически разкопки. Тя не помни и наполовина от тези мащаби, но в случая мащабите са важни, защото дават изключителна възможност да се види и да се разбере организацията на живот на едни хора дошли тук преди повече от 7 хиляди години първите земеделци по тези земи

Този обект бележи целия професионален път на Малгожата Кребска. Част от българо-полска експедиция, започнала да проучва праисторията тук преди 30 години и спасителните разкопки сега за нея са златен шанс да проучи всичко само за един сезон. В момента са разрили напълно остатъците на една сграда с изненадващо много пещи в нея.

Малгожата Кребска - ръководител на археологическите разкопки:
"Едно огнище с много интересна бъбрековидна форма. Там виждате още едно огнище също с перваз. Интересното в случая е, че вътре намерихме четири съда. За нас беше загадка, защо тук се намират шест такива огнища. Първоначално ние ги определихме като хлебарна за изпичане на хляб, но в последствие близо до една от тях намерихме една скара и най-вероятно това са пещи за изпичане на керамика. Това е производствен център за изпичане на керамика."

Макар и преди 7 хиляди години, наличието на производствен център не е чак толкова изненадващо. Преселниците тук се числят към най-напредналата за времето си праисторическа култура в света или винчанската. Само няколко метра в страни виждаме доказателствата за постигната специализация на керамичния център.

Малгожата Кребска:
"Това е един съд, счупен на място. Той е много фин, виждате, че дебелината му не надвишава 3 мм. и има графитна украса, което значи, че това е вече халколитна епоха."

В съседна сграда са останали следи от питос или голям глинен съд за съхранение на зърно вкопан в земята и остатък от дъното на съд дупки.

Това най-вероятно за отцеждане на някакви течности.

- Сирене?

- Малгожата: Примерно сирене, да.

- Възможно ли е?

Малгожата - Да, защото просто през този период ние наблюдаваме рязко увеличение на едър рогат добитък.

Наличието на големи стада едър добитък обяснява и невероятната упоритост на прахората да обитават тази долина. Въпреки честите потопи, които са унищожавали къщите им, следи от периодични бедствия личат на много места.

Малгожата Кребска:
"Следи от много мощен поток. Ето тук виждате,т.е. много силна вода, наводнение имало, която е довлякло всички тези керамични елементи, заедно с камъните, т.е. тези хора непрекъснато са имали проблем с водата, наводнявани бяха, но пак са продължавали да строят къщи на всички на същите места."

Мащабните проучвания дават възможност на учените да проследят тук сблъсъка на две различни култури - или винчанската на пришълците от Север и южните, дошли от Гърция с рисуваната си керамика.

Малгожата Кребска:
"И има някакъв сблъсък, защото ние регистрираме страшно мощно опожаряване на това по-рано селище. Има опожарени къщи и след това вече се наслагва и започва да доминират тази южна традиция."

Дали при сблъсъци или инцидентни, пожарите все пак оставят някакви трайни следи от конструкции на жилищата им. Иначе със стени от глина върху плет те отдавна са изтлели.

В менюто на първите влиза - лимец, ечемик, грах и леща. Определено не са местни сортове. Първите са си ги донесли от плодороднеи полумесец или по поречието на Тигър и Ефрат. Към неолитния пакет, както го наричат учените, който са си донесли от там влизат също така кравата овцата козата и свинята.

Янко Петров - реставратор:
"Ами, да, тази година е пелчеливша формула да работим - предимството е, че от много торби керамика, която се намират фрагментирала при измиване на полигон сме ситуирали и се намират отделни парчета от две ти в продължение на седмици и след това нещо реставратора и разбира се археолозите имат поглед събираме ги комбинираме ги и затова се получават после аварийно възстановяване на съдовете. Чакаме още части ако може да излязат. Не са имали грънчарско колело, не е познато, а съдовете са направо перфектни, което значи, че са били много големи майстори грънчарското колело - 6-ти век, а тук говорим за 4 хиляди години - стрели, фибула, римски ключ за врата."

Когато погледнете профила, много приличат на великденски глави от великденски острови, но тези глави са много характерни с отворена уста в някакъв момент на екстаз. Женска фигура с украса птица, имат аналози но тук са в голяма концентрация с характерни очи като зърна на кафе, много от тях имат индивидуални черти Мида Спонгилиус - в Егейско море, занасяли са мидите и тук са ги обработвали.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)