Избрани Новини

Много хора в Белица се изхранват от бране на гъби, билки и горски плодове

За хората, останали без работа, сезонното бране на гъби, билки и горски плодове е единственият източник на доходи

60% надхвърля безработицата в община Белица, там живеят близо 4000 души. Жителите изкарват прехраната си през лятото с бране на гъби и горски плодове. Само от града през последните години в търсене на работа за чужбина са заминали 300 души, информира БНТ.

От май до края на юли голяма част от хората, които живеят в Белица и съседните села всяка сутрин тръгватда берат гъби в горските терени. Изкупвачите на гъби идват всеки ден в града с микробус, за да може хората да предадат набраното. На опашката пред буса срещнахме и Хатидже Хаджи. Тя е от близкото село Краище. Казва, че е извървяла над 15 километра в горите над Белица, където бере гъби заедно с други хора от нейното село.

Хатидже Хаджи: “Друга работа нямаме, безработица и на гъби се препитаваме. Сега на гъби, а после? Ами после помощи пускаме - 40 лева помощи, и с това е поминката. Децата ги няма, трима сина и са на чужбина, заради безработицата. Няма прехрана“.

В момента килограм първо качество манатарки, като тази гъба, се изкупува за 8 лева.

Ахмед Ганчов, изкупвач: “Днеска е много слабо около 7-8 килограма от човек първо качество. До 2-3 дена и това ще е. После от август месец, от 15, 20 август, докато не завали сняг”.

За хората, останали без работа, сезонното бране на гъби, билки и горски плодове се оказва единствения източник на доходи. Надяват се, че с парите, спечелени от брането на гъби, щепомогнатза прехраната на семействата си и през зимните месеци.

“Всеки ден ходиме по гората, изкарваме по 20-30 лева за ежедневието. Ако е хубаво, дъждовито,  времето може да изкараме по 50 лева. За други нужди не можем да изкараме. Ходим за боровинки, малини, но всичко е сезонно. След това зимата - трудна работа”, каза Христо.

В селата Краище и Филипово също има пунктове за изкупуване на гъби. В зависимост от цените, обявени от изкупвачите, хората сами решават къде да предадат набраното. Изкупвачите в Белица казаха, че по–голяма част от продукцията обаче се предлага на италианския пазар.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)