Избрани Новини

В Благоевград стартира Първият национален турнир по шоудаун

Участват над 20 състезатели от страната

Първият национален турнир по шоудаун бе открит днес в Благоевград. В него участват хора със зрителни увреждания, а основната цел е да се затвърди интересът към спорта у хората в неравностойно положение. Турнирът е организиран от Община Благоевград и Сдружение „Пирин спорт 2013“ , който сe финансира с помощта на общината.

Участници от всички краища на България бяха приветствани с добре дошли. От името на кмета на Община Благоевград бе прочетен поздравителен адрес, в който се казва: „Горди сме, че Благоевград е домакин на Първия национален турнир по шоудаун. Фактът, че днес тук има над 20 участници от различни градове на България, означава, че този спорт има бъдеще и то обещава шампиони. Искам да благодаря на всички вас за усилията, работата и желанието, с което се организира турнира и за участието в него. Ще продължим да работим и да се гордеем, че спортът в Благоевград се развива на различни нива и дисциплини. Община Благоевград ще продължи да полага усилия в подкрепата и осигуряването на условия за хората с увреждания. Спортът възпитава и учи на дисциплина, спортът изгражда характери и личности. Пожелавам успех на турнира и помнете олимпийския принцип на Пиер дьо Кубертен, че най-важно е участието! Пожелавам ви силен дух и спортсментска игра!“

На свой ред Любомир Траянов, председател на Сдружение „Пирин спорт 2013“, поднесе своите адмирации от името на състезатели, съдии и гости за това, че кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов е взел присърце тази инициатива и отборите са посрещнати изключително радушно и топло. Изказаха своите благодарности за условията, които Общината като организатор и домакин на състезанието е предоставила на участниците в първия национален турнир по шоудаун. 

Шоудаунът е спорт за незрящи, който може да се оприличи на тенис на маса. За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се правят с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава специфичен звук, по който играчите се ориентират къде се намира то. Играта е достъпна и за зрящи, защото всички участници си слагат маски на очите.Целта е хората с остатъчно зрение да нямат предимство. Размерите на масата са 365 см на 120 см. Играе се с хилки (бата), които са широки и плоски, а целта е чрез удар да се вкара топчето в противниковия джоб на масата. Играе се до 11 точки, както и в тениса на маса. Състезателите се редуват с по два сервиса, а за попаднала топка в джоба се присъждат по две точки.

Първият национален турнир по Шоудаун е поредната спортна инициатива, която се реализира  благодарение на целенасочената политика на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)