За осма година започва поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“

Походът тръгва в 9:00 часа от столичния храм "Св. София” с литийно шествие

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за осма поредна година ще се състои преходът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

Преходът започва днес в 9:00 часа от столичния храм „Св. София” с литийно шествие начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир.

Преходът ще завърши на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в светата литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – хижа "Планинарска песен" (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа “Рилски езера” и Рилския манастир. Ръководител на групата, тръгваща от София, както и инициатор на проекта е доц. д-р Павел Павлов.

Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София днес и този път се присъединява групата, която тръгна в края на юли от Велико Търново. Великотърновската група  извървя пеша пътя от Търново до Никопол и от Черепишкия манастир до София. В Никопол беше отслужено бдение по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски. В София групата се присъедини към софийските поклонници и заедно с тях  продължава към Рилския манастир.

Тази година за първи път има и група поклонници, които изминаха пътя с велосипеди. Те тръгнаха от Велико Търново за Никопол и се движаеха паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е велопоходът да се превърне в традиция, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.

Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик го описва в „Разказа за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски“. Маршрутът на мощите, за който дава сведение писателят, е Велико Търново – Никопол – Враца - Искърското дефиле – София - Рилски манастир. Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целият маршрут от Велико Търново до Рилския манастир.

За Bldagoevgrad.utre.bg доц.Павлов съобщи, че в групата има много църковни люде от Западна България - Благоевград, Перник, Кюстендил. Поклонниците са на различна възраст, има и деца. Няма ограничения за възраст, нито някакво друго - всеки е добре дошъл да се присъедини към поклонниците по всяко време и във всеки етап на поклонническия път. Достатъчно е само да бъде човек с вяра.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен