Избрани Новини

Долно и Горно Българчево страдат от воден режим

С 400 милилитра в секунда дебит хората търсят спасение във водоноските

Дългото засушаване пресуши водоизточниците на благоевградските села Долно Българчево и Горно Българчево. С всеки изминал ден заради жаркото слънце водата буквално се топи по тръбите и почти не стига до чешмите на потребителите.

"Сега се връщам от резервоара, бяхме там със служители на ВиК-Благоевград. В събота дебитът бе 1 литър в секунда, в момента е 400 милилитра в секунда. Срещу природата нищо не можем да направим. Такава суша не е имало от много години”, заяви в неделя кметът на двете селища – Елена Стойчева.

Тя разкри, че вече два дни Долно Българчево е на воден режим, разделено е на две зони – в къщите на север от кметството вода се подава от 07,00 до 19,00 часа, а в тези под кметството – от 19,00 до 07,00 часа. Проблемът е, че водата заради намаления дебит въобще не може да стигне до къщите, които са във високите части. От ВиК уточниха, че не само сушата, но и ползването на питейна вода за поливни нужди е причина за безводието. "Нищо не зависи от водното дружество, просто няма вода. Най-вероятно ще поискам да се осигурят две водоноски в двете села, за да има вода поне за най-неотложни нужди, каза още Елена Стойчева.

Водоноска с вода за битови нужди вече има в съседното село Зелен дол, където жители негодуват от режима и готвят протести.

Силно понижен дебит на водоизточника за питейно водоснабдяване на с. Зелен дол доведе до спиране на водоподаването в селото, съобщиха от ВиК. Екипи на „Водоснабдяване и канализация“ работиха в събота за разрешаване на кризисната ситуация и за отводняване на водосбора на водоизточника. За трудноподвижните възрастни хора и семействата с малки деца дружеството подсигури туби с минерална вода за пиене.
Ръководството на „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД – Благоевград призовава отново всички абонати внимателно да разходват питейната вода, особено в месеците, когато се очаква трайно засушаване и ограничени дебити на водоизточницитер съобщава kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов