Ще се поклонят пред мощите на св. Панталеймон и в Неврокопска епархия

Те ще бъдат изложени за поклонение за вярващите в град Сандански

От 26 юли до 2 август в България ще бъде донесена за поклонение частица от мощите на св. Пантелеймон, чиято памет се чества на 27 юли. От Атон у нас идва главата на светеца-лечител. Тази част от мощите се съхранява в руския светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и рядко се дава разрешение за изнасянето й от Атон. Тя идват у нас със съдействието на "Балканско атонско сдружение".

Заедно със светите мощи пристига и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон, която се съхранява в манастира "Ксенофонт" на Света Гора. Братството на манастира дарява тази икона на малкия храм "Св. Пантелеймон”, който се намира в руското старопиталище в столичния квартал "Княжево".

Светините ще бъдат придружавани от архимандрит Евлогий, игумен на руския манастир на Атон, както и от монаси от светогорските манастири "Ксенофонт" и "Св. Пантелеймон“.

На 27 юли в 9.20 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и столични свещеници ще посрещнат честната глава на св. вмчк Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в столичния храм "Свети Седмочисленици”. Там ще бъде отслужена св. Литургия по повод храмовия празник. На този ден освен паметта на св. Пантелеймон се отбелязва успението на св. Климент Охридски и се прославят светите Седмочиленици: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Мощите на св. Пантелеймон и неговата икона ще останат в храма за поклонение до 9 ч. на 29 юли. В 9.20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя”. Те ще останат за поклонение в катедралата до  9.30 ч. на 31 юли.


На 31 юли в 10 ч. иконата и мощите ще бъдат занесени в руската църква-подворие "Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за Враца, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия на 2 август те да бъдат изложени за поклонение за вярващите в град Сандански по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"