Избрани Новини

Ансамъл „Българе“ и Конушенският народен оркестър излизат на сцената на „Фолклорен извор” в Свищовско

Мисия

24-07-2017, 12:05

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Една от изненадите на фестивала ще бъде участието на Женски хор "Месечинка" от Франция

И тази година фестивалът "Фолклорен извор" в свищовското село Царевец  ще се радва на специални гости, които ще забавляват публиката с концерти. Ансамъл „Българе“, Конушенският народен оркестър и гости-изпълнители от Полша, и Франция ще излязат на сцената в четирите фестивални дни.

Групата за песни и танци от полския град Хрубиешов ще бъде в село Царевец на 3 и 4 август. В две поредни вечери публиката ще има възможността да се запознае с полския фолклор. 

Групата за песни и танци от Хрубиешов е създадена през 1987 г. към Дома за култура в града. Основната цел на това място е да събере деца и младежи от местните училища.
Към момента има пет групи за фолклор, в които броят на участниците е около сто и двадесет. Репертоарът на групата може да бъде описан с две думи: изобилие и разнообразие от фолклор.
Групите са участвали на фестивали в Дания, Испания, Португалия, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Чехия, Германия, Ватикана, Литва, Украйна, Беларус, Словакия, Франция и Перу.
От 1998 г. фолклорните групи към Дома на културата в Хрубиешов са член на C.I.O.F.F.

Вторият специален гост на "Фолклорен извор 2017" ще бъде Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

След като в предишните издания на фестивала на сцената му бяха два от най-големите ансамбли на България "Филип Кутев" и "Тракия", тази година концерт ще изнесе един от най-харесваните и успешни ансамбли в последните години, а именно "Българе". 

Концертът ще се състои на 5 август (събота), след 20.00 часа на фестивалната сцена, в летния театър на село Царевец.

До този момент ансамбъл „Българе“ е изнесъл над 1500 представления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей, в Ню Йорк (САЩ).

На 6 август (неделя), след 20.00 часа ще се състои церемонията по награждаване и закриване на фестивала. По традиция фестивалът приключва с изпълненията на утвърдени певци и музиканти, в областта на фолклора. Тази година специален гост ще бъде един от големите оркестри, а именно Конушенския народен оркестър. Спечелил своята голяма популярност през 70-те и 80-те години, оркестърът и до днес продължава да твори музика и да весели публиката.

Една от изненадите на "Фолклорен извор" тази година ще бъде участието на Женски хор "Месечинка" от Франция. Съставът на хористите е изцяло френски, но изпълняват български народни песни. В предишни издания на фестивала изпълнителите стигат до призови места и това е една от причините да вземат участие в тазгодишното издание, като скъпи гости. Изпълнението на участниците от Франция ще бъде на 5 август (събота), около 20.00 часа. Всички присъстващи ще имат уникалната възможност да чуят на живо български народни песни в изпълнение на чужденци.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)